Co o nas piszą? Hodowla

Hodowla

Hodowca Bydła 4/2024

udało się odbudować życie biologiczne w glebie
  • Ze zdrowej gleby zdrowa żywność
  • Z torfami trzeba współpracować
  • Jako pierwszy – oceń stan swojej gleby
  • Gnojowica musi być naprawdę dobra
  • Udało się odbudować życie biologiczne gleby

O gospodarstwie państwa Młynarczyków z miejscowości Złota Góra w gminie Łyse (pow. ostrołęcki) pisaliśmy w drugim numerze Hodowcy Bydła. Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji mleka i od kilku lat starają się postępować, jak najbardziej zgodnie z naturą …


Hodowca Bydła 2/2024

Zdrowo i naturalnie w zgodzie z „Kręgiem Natury”
  • Czas wrócić do natury.
  • Najwartościowszą i najtańszą paszę produkujemy na polu.
  • Aktywację gnojowicy rozpoczynamy w oborze.
  • Poprawa warunków zoohigienicznych rozwiązała wiele problemów.

Rolnicy gospodarują na 35 ha słabych gleb V i VI klasy, lekkich i bardzo lekkich. Cała produkcja roślinna podporządkowana jest pod potrzeby stada bydła. …


Hodowca Bydła 12/2020

Tlenowy rozkład
  • Zmiana środowiska na tlenowe.
  • Natura może dla ciebie bezpiecznie pracować.
  • Zalety stosowania technologii Plocher

Rozkład materii organicznej jest jednym z najsilniejszych zjawisk natury. Proces ten zachodzi z udziałem tlenu i powodu je, że obumarła materia organiczna zostaje, przy pomocy mikroorganizmów glebowych i grzybów, przekształcona w nową materię – kompost, który „karmi” biologię gleby, a ona zaś udostępnia nie zbędne składniki pokarmowe roślinom. …


Trzoda Chlewna 03/2017

Zysk w zgodzie z naturą
  • Produkcja wieprzowiny a środowisko naturalne.
  • Koncepcja zdrowotna Plocher.
  • Naturalna Technologia Plocher w chowie świń.
  • Uprawa zbóż stosowanych w mieszankach dla świń.
  • Witalna woda dla świń.
  • Wykorzystanie technologii Plocher do tlenowego uaktywniania gnojowicy i produkcji własnego – wysokowartościowego płynnego humusu.
  • Naturalne czyszczenie i naturalna dezynfekcja chlewni.

Z publikowanych wyników analiz wielkości spożycia mięsa na świecie wynika, że podstawowym
źródłem białka zwierzęcego w żywieniu ludzi
jest wieprzowina….


Kurier Rolniczy

Jak zapobiegać rozwojowi much w obiektach gospodarczych

Wraz ze wzrostem temperatury otoczenia wiosną i wczesnym latem pojawiają się insekty oraz muchy. …